Mededeling

Collapse
No announcement yet.

arai removal assist hood

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • arai removal assist hood

  De removal Hood
  Een tijd geleden bracht Arai een nieuw concept uit: de Arai safety removal hood, hetgeen al in dit nieuwsbericht te lezen was. Om te onderzoeken of deze removal hood daadwerkelijk een goede hulp is in tijd van nood, werd tijdens de redactionele vergadering unaniem besloten dat ik lijdend voorwerp zou zijn in deze test.

  Badmuts
  In eerste instantie doet de removal hood denken aan een badmuts, maar dan een met flappen aan de onderkant. De removal hood is ontworpen vanuit een veiligheidsoogpunt, om -voor hulpverleners- het verwijderen van de helm eenvoudiger en veiliger te maken, om nekletsel ten gevolge van het verwijderen van de helm te voorkomen.

  klik op de foto voor een animated gif
  klik op de foto voor een animated gif
  Opzetten
  Nu is dat allemaal mooi en aardig in theorie, maar hoe werkt het in de praktijk? Allereerst het opzetten van de removal hood, dat is een fluitje van een cent. Muts op, kinband strikken en klaar is kees. De Removal heeft een verticale deling in het midden, en juist dat gaat na verloop van tijd irriteren met motorrijden. En dat willen we niet. Vreemd dat men deze muts niet naadloos heeft gemaakt, want veiligheid is een ding, draagcomfort is voor de motorrijder ook een niet onbelangrijk vereiste.

  Verwijderen
  De achterliggende gedachte bij de heren van Arai was dat de removal hood het verwijderen van de helm moet vereenvoudigen, als een motorrijder na een ongeval gewond op de grond ligt. Dus tijd om erbij te gaan liggen. Met een persoon proberen we om de helm te verwijderen, hetgeen niet bepaald een succes te noemen is. Om maar niet te zeggen dat het een behoorlijk pijnlijke aangelegenheid was. Wist ik meteen waarom juist ik als lijdend voorwerp was aangewezen. Het was nog niet zozeer pijn in de nek, maar meer in mijn gezicht omdat door de spanning de helm recht achteruit (onnatuurlijk, en dus pijnlijk) werd verwijderd.

  Twee man
  Tijd voor een tweede assistent, hetgeen volgens de instructies van Arai ook de enige juiste manier is. Het verschil is duidelijk merkbaar, nu gaat het verwijderen van de helm zonder noemenswaardige problemen. Terwijl de ene persoon het slachtoffer ondersteunt, verwijdert de andere persoon met rustige beweging de helm van mijn hoofd. Dit proces gaat al veel beter, de helm komt netjes los van mijn hoofd, zonder de pijnlijke ervaringen die ik de eerste keer had.

  vele handen maken licht werk.

  Conclusies
  De removal hood werkt als je hem gebruikt zoals hij gebruikt moet worden, maar dan is het wel noodzakelijk dat hulpverleners hiervan op de hoogte moeten zijn. Helaas is dit bij de nationale hulptroepen in de vorm van het ambulance personeel (nog) niet het geval. In geval van nood wordt vaak de kinband losgeknipt, hetgeen de removal hood meteen onbruikbaar maakt. Of de removal hood geschikt is voor de openbare weg blijft een vraag, op het circuit kan het echter zeer zeker voordelen bieden mocht er zich een ernstig ongeluk voordoen.

  Het draagcomfort
  De hood is gemaakt van meerdere stukjes stof, die met dikke stiksels aan elkaar zijn genaaid hetgeen het draagcomfort niet bepaald ten goede komt. Bij de perfect passende helm van ondergetekende had dit zelfs een drukkend gevoel (tot hoofdpijn toe) tot gevolg. Zeker dit laatste is een punt van verbetering voor Arai.
  Bron:motorfreaks.be
Working...
X