Dit onderwerp is hier volgens mij nog niet aan bod gekomen dus even een verslag van m'n dagje slipping and sliding met de moto in Eindhoven.

Via de broer van Blutske te horen gekregen dat er via groupon een actie was voor een slipcursus met moto's. Aangezien we dit nog niet gedaan hadden dus met de broer en vader van Blutske naar Eindhoven om eens te zien hoe goed we een echte noodrem konden uitvoeren.
Volgens mij zijn er bitter weinig motorrijders die ooit zulke cursus gaan volgen, laat staan hun voorwiel opzettelijk laten blokkeren om eens te voelen wat er dan allemaal onder je achterwerk gebeurd(meestal zit er dan ook een reukje aan als het onverwacht is of een deuk... ).

Na de aanmelding en een bakkie koffie eerst de dag begonnen met de voorstelling van de deelnemers en wat theorie.
We waren met 8 personen en alle rijervaring bijeen geteld was goed voor net over de 180 jaar rijervaring. Als je weet dat ik ondertussen al 14 jaar met de moto rij en op 1 na het minste rijervaring had(en leeftijd) van de 8 deelnemers... slik.
In de groep zaten 6 belgen en 2 nederlanders.

De indeling van de dag was een halve dag enkel achterrem gebruiken, pauze, dan enkel voorrem om dan uiteindelijk over te gaan naar beide remmen met terugschakelen. Het einde is dan ook de ultieme remroef. Noodstop op de slipstrook(en dat schuift ).
De ABS van de motoren werd enkel tijdens 1 proef aangezet gewoon om even te laten ervaren wat het verschil is. Om eerlijk te zijn heeft deze proef mijn mening toch wat meer pro ABS gebracht. Tijdens de theorie hebben ze wel de pro en contra's uitgelegd. ABS heeft beperkingen en m'n moet goed op de hoogte zijn van situaties waar ABS meer kwaad doet dan goed. Enkele voorbeelden: ijzel, zand en slecht wegdek(en de staat van het wegdek in Belgie kennende...).

Bon, ik heb natuurlijk de dag gefilmd en een linkje kan je hieronder terugvinden. Ben je geinteresseerd moet je eens googelen op "slipcursus motor". Het is een aanrader omdat tijdens de rijvaardigheidscursussen het onderdeel noodstop heel beperkt aan bod komt.
Het is spijtig genoeg geen goedkope cursus maar nog altijd goedkoper dan je eigen moto neerleggen of tegen een auto te parkeren.

En dan nu het filmpjeuh.


[edit] Ow ... We waren verplicht om met de volledige hand te remmen. Dat was even aanpassen voor mij aangezien ik altijd met 2 vingers rem. Reden die ze ervoor geven is dat je meer gedoseerd kan remmen en om bij een valpartij aan de rechtse kant verwondingen aan de vingers te voorkomen. Je vingers worden dan geplet tussen remhendel en handvat. Er is daar trouwens ergens een topic over.